logo

Over deCheckers

Wat we doen

Overal in Vlaanderen zie je meer en meer factchecks ontstaan omdat steeds meer media, expertisegroepen maar ook individuele enthousiastelingen vindingrijker worden om op het web te achterhalen of iets klopt of niet.

Wij willen jou en iedereen een Vlaams platform bieden waarop alle factchecks die aan internationale kwaliteitsvoorwaarden voldoen, samenkomen. Zo heb je één plek waar je terechtkan.
Om factchecks te vinden. Maar ook om tips te sturen:
“Klopt dat wel? Of ruikt dit naar fake news?”

Als je die vraag voelt bij iets wat je in het nieuws hebt gehoord of in je feed gezien, laat het ons weten. Wij hebben zelf nog geen redactie maar delen je tips eensklaps met onze partners, professionele factcheckers van verschillende nieuwsvloeren die het dan kunnen uitzoeken.

Factchecks proberen met helder redeneren en openheid over hun bronnen uit te maken of een feitelijk bewering in het publieke debat klopt of niet.
De lijst van factcheckende organisaties waarmee we samenwerken zal almaar groeien. We praten met bijkomende factcheckers in binnen- en buitenland.

Technologie (AI)

Al voor de ChatGPT-revolutie was duidelijk dat artificiële intelligentie (AI) ons geweldig kan helpen. Denk aan FactRank, een tool die automatisch factcheckbare uitspraken uit Nederlandstalige teksten filtert. Hoe AI ons nog kan bijstaan, onderzoeken we en voeren we door met bekwame AI-specialisten.

Kernwaarden die ons gidsen

Wat we steeds willen uitdragen zijn onze basiswaarden zoals openheid, onpartijdigheid, behulpzaamheid en respect.

België, Europa en de wereld

Onze focus ligt op Vlaanderen en Nederlands online, maar tegelijk werken we samen met Franstalige collega’s in België, met factcheckingorganisaties in Europa uit het European Standards Fact-Checking Network (EFCSN), en met het International Fact-Checking Standards Network (IFCN) wereldwijd.

Zo moeten we bijvoorbeeld technologisch het warm water niet uitvinden. We leren best practices van andere landen en dragen daar omgekeerd zelf ook aan bij.

Ja, we hebben een droom

Onze missie is om mensen te helpen in de digitale wereld hun weg te vinden tussen feit en fictie of tussen bewijs en gerucht, en om iedereen aan te moedigen om gezond kritisch te kijken naar digitale content.

deCheckers willen bijdragen aan een respectvolle en samenwerkende digitale wereld waarin opinies vrij zijn en mensen elkaar kunnen verrijken met inzichten.

Onze droom is dat er in Vlaanderen ooit zes miljoen factcheckers zijn, dan zijn we niet meer nodig... jij kan daarbij nu al helpen, bijvoorbeeld met tips insturen of factchecks delen op sociale media.

Wie we zijn

Jan Jagers
Jan Jagers

Hey daar, ik ben Jan Jagers van deCheckers.
Ze noemen me CEO maar in de eerste plaats blijf ik begaan met nieuwsfeiten, mensen, en prikkelend democratisch debat. Mijn jarenlange ervaring met factchecking bij Knack en later ook VRTNWS heeft me tot het besef gebracht dat kruisbestuiving van toptechnologie en topcommunicatie nodig is om dit verhaal goed te kunnen brengen. Rond mij staat daarom een team van bestuurders, technologen, community en social media managers en andere wijze mensen die nu nog veelal op vrijwillige of tijdelijke basis werken. Mijn grote erkentelijkheid gaat daarom naar Griet, Tim, Amra, Bert, Anna, Nathan, Quinten, Loranne, Bruno, Joke, Justine, Patricia, Sven, en anderen die ‘t bij ‘t lezen weten.

Partners

Volg ons op

“Comment is free, but facts are sacred”

- Charles Prestwich Scott, 1921